Uncategorized

“Jaapani muinasjutte”

  • Kirjastus: Eesti Raamat
  • Lehekülgi: 40
  • Ilmumisaasta: 1974

Minu aasiamaade muinajuttude tuhina viimane pala. Kümme muinasjuttu tõusva päikese maalt. Võrreldes Korea ja Hiinaga paigutaksin Jaapani omad eelneva kahe vahele. Nutikad lood, kuid mitte niivõrd põnevad kui Hiina omad. Siiski toredad ja õpetlikud.

“Võlutrumm” – Kui võlutrummi mängiti, kasvatas see nina pikemaks, kuni nina kasvas liiga pikaks ja Gengorost, trummimängijast, sai kuldkala.

“Soolatüügas” – Tantsivad tondid püüdsid taadi kinni ja lubasid ta vabaks lasta, kui ta jätab neile soolatüüka pandiks. Naabri-taat läks samuti tantsima, kuid polnud niivõrd hea tantsija ja seetõttu sai soolatüüka endale.

“Konnade retk” – Konnad võrdlesid Osakat ja Kyotot, kuid mõlemad näisid ühesugused.

“Nio põgenemine” – Aastase kloostripuhkuse ajal läks Nio rändama ja sattus naabermaa jõumehe koju, kuid viimasel hetkel lõi araks. Hiljem läks jõumees Niole järele, et lõpuks ikkagi jõudu katsuda, kuid Nio kavaldas mehe üle, peites end kaevu katuse sisemusse, ning jõumees kukkus kaevu.

“Miks merevesi on soolane” – Vaene mees sai uhmri, millega võis kõike lademeis uhmerdada. Vaese mehe vend varastas selle ära, kuid koduteel lasi uhmril nii palju soola uhmerdada, et mehe lootsik läks põhja.

“Miks tatravars on punane” – Tatar aitas külma ilmaga vanataadi üle jõe. Vanataat, kes oli teraviljade jumal, muutis tänutäheks tatra varre alumise osa talveks punaseks.

“Urashima Taro” – Mees päästis kilpkonna elu ja tänutäheks viidi ta draakoni lossi, kus aeg liikus teisiti. Kui mees tavamaailma tagasi jõudis, oli möödas 700 aastat.

“Puurajuja ja tema noorem õde” – Puurajuja õde haigestus ja suri, kuid tuli ühel päeval tagasi tingimusel, et teda ei tohi puudutada. Mees siiski puudutas teda ja õest sai jälle puidust nukk.

“Varblase tasu” – Eideke päästis värvupoja ja vastutasuks hakkas kõik tal aias hästi kasvama. Näiteks kõrvitsad, mis üllatavalt kombel olid täis riisi. Naabrieit oli kade ja püüdis pahatahtlikult ka ühe värvupoja kinni, sundides vaevatasu andma. Tasuks sai ta küll kõrvitsad, kuid need olid täis vapsikuid, kärbseid, putukaid ja madusid.

“Lugu taadist, kes kirsipuud õitsema pani” – Taadi koera haukumise peale tuli maa seest palju kulda ja aardeid. Naabrimees laenas koera, kuid koer ei haukunud ja sai peksa, mistõttu naabrimees lõi koera maha. Koera haua peale kasvas puu, millest taat tegi uhmri, mis tõi samuti palju raha ja aardeid. Naabrimees laenas selle ja põletas ära. Tuhkast kasvas kirsipuu, mis läks tuha raputamise peale veelgi enam õide. Maavalitseja nägi seda ja andis taadile aardeid.

APOLLO: https://www.apollo.ee/jaapani-muinasjutte.html

RAHVA RAAMAT: https://rahvaraamat.ee/p/jaapani-muinasjutte/1972120/et

VAIMUVARA: https://vaimuvara.ee/e-pood/jaapani-muinasjutte-saja-rahva-lood_eesti-raamat_1974/

Leave a comment