Lucy Worsley

“Agatha Christie. Tabamatu olemusega naine” – Lucy Worsley

  • Kirjastus: Tänapäev
  • Lehekülgi: 464
  • Ilmumisaasta: 2023

Samuti üks raamatutes, mille HeadRead festivali puhul läbi lugesin. Olin Worsley teostest tegelikult juba ammu kuulnud, väideti, et parimatest parim Christie biograafia, kuid polnud ise veel tema raamatuteni jõudnud. Leidsin, et kui autor juba Eestisse tuleb, on ainuõige aeg hakata raamatut lugema.

Tutvustus raamatu tagakaanel:

Miks püüdis Agatha Christie terve oma karjääri jooksul jätta mulje, et ta oli kõigest tavaline koduperenaine, ehkki ta seda ilmselgelt ei olnud? Tema elu on on täis salapära ja kirge; ta on, nagu Lucy Worsley ütleb, „põnevalt, sädemeid pilduvalt moodne”. Ta käis Hawaiil surfamas, armastas kiireid autosid ning teda võlus uudne psühholoogiateadus, mis aitas seljatada vaimse tervise probleemid.
Ta sündis maailma, milles olid naiste jaoks kindlad reeglid. See Lucy Worsley kirjutatud elulooraamat ei kõnele mitte üksnes tohutut rahvusvahelist kuulsust nautivast kirjanikust, vaid ka inimesest, kellest sai kõigi klassi ja soo seatud takistuste kiuste professionaalselt edukas naine.

Olles juba varem mõnd Agatha Christe biograafiat lugenud, oli antud raamatu puhul mul hea lugemiskogemuseid võrrelda ja võin kohe julgelt ära öelda, et tegemist on tõepoolest parima biograafiaga, mis Christiest senini kirjutatud on. Fakt. Ning kohe ka selgitan miks. Detektiivilugude kuninganna on eelkõige tuntud nii oma romaanide kui ka legendaarse kadumise tõttu, mille üle senini spekuleeritakse. Kuhu ta ikkagi läks? Mis põhjustel? Kas see oli kättemaks või reklaamitrikk? Worsley on erimene biograaf, kes jääb neutraalseks ega vali pooli. Ta toob välja faktid ja viitab olemasolevatele materjalidele. Otsus jääb lugeja teha, kuid mida edasi loed, seda enam mõistad, et reaalsus ei pruukinudki nii “põnev” olla, vaid tegu oli kergelt öeldes terviserikkega, mis ka hiljem avaldus ja vahest isegi süvenes. Nimelt oli tegu vaimsete probleemidega, mis ajalooliste allikate kohaselt esinesed juba ammu Christie suguvõsas. Fakt, mida ma varem ei teadnud ja mis muutis minu jaoks kogu vaatepilti.

Raamat ise on nii nagu üks korralik biograafia olema peab. Algab täpselt algusest Agatha sünniga ja liigub kümnendite kaupa läbi Christie seiklusterohke elu. Varasemad raamatud pigem fokusseerivad vaid kadumisele. Elu pärast kadumist on üldiselt tähelepanuta jäetud, mistõttu minu jaoks oli see täiesti uus info. Kuidas Christie oma teise abikaasaga kohtus, abiellus, reisis, kurameeris, pahandas, rõõmustas. Äärmiselt palju huvitavaid seiku, eelkõige üllatasid mind aga Agatha ja Maxi vahelised kirglikud kirjavestlused (lisaks Maxi ja tütre Rosalindi kirjavestlustele, mis tekitasid rohkelt küsimusi), milles peitus nii erootikat, igatsust kui ka teismelistele kohast pesuehtsat solvumist koos sõnade loopimisega. Minu vaimusilmis seni elanud tasakaalukas ja igati peen kirjanik näitas end järsku täiesti teisest küljest. Olen siiani kerges hämmingus (suunurk üleval – ikkagi natuke lahe ka, et Christies selline salakaval metsikus peitus!).

Tekst on raamatus ladus, sõnad jooksevad nagu vesi vulinal. Esiti ehmatasin ära, kui raamatut esimest korda käes hoidsin ja sirvisin: tekst raamatus on tihe, kuid Worsley on justkui kirjutamiseks loodud ja leheküljed lähevad lennates. Vaid mõnel üksikul korral avaldab autor raamatus oma isiklikku arvamust, mida kirjeldab hästi sõna “sassy”. 😊

Kokkuvõttes suurepärane kirjateos, soovitan soojalt kõigile Christie fännidele! Detektiivimaailma kuningannal avalduvad uues paled (vähemalt nende jaoks, kes pole veel lugenud või Christie hard-core fännid). Ja kes HeadRead festivalile ei jõudnud, siis loodetavasti ilmuvad suve jooksul vestluste lindistused ka Jupiteri järelvaatamises! Sain festivalil ka palju tagasiside ja kiidusõnu Worsley teiste teoste kohta, seega näib, et tuleb kunagi ka need ette võtta. 😊

TÄNAPÄEV: https://tnp.ee/toode/agatha-christie-tabamatu-olemusega-naine/

APOLLO: https://www.apollo.ee/agatha-christie-383457.html

RAHVA RAAMAT: https://rahvaraamat.ee/p/agatha-christie/1812808/et?isbn=9789916173657

Leave a comment