Helen Pollard

“Väike Prantsuse külalismaja” – Helen Pollard

  • Kirjastus: Pegasus9789949647187
  • Lehekülgi: 384
  • Ilmumisaasta: 2018

Raamat, mida ootasin pikka aega järjekorras ning millel on veel pikk järjekord ka peale mind. Tegelikult tahtsin seda juba eelmisel aastal lugeda, kui see ilmus, aga otsustasin oodata suveni, et saaks kohe eriti sellesse raamatu poolsesse vibe‘i sisse elada. Plaanisin raamatu enne juunikuist Prantsusmaa reisi läbi lugeda, aga tjah, sain ma jee. Raamat anti mulle üle alles augusti alguses. Ning nüüd, peale lugemist, olen ma täiesti ahastuses – tahan kiiresti Prantsusmaale tagasi!

Teos räägib tööorjast Emmyst, kes koos peale pikki nääklemisi ja vaidluseid elukaaslasega Prantsusmaale kaheks nädalaks puhakama sõidab, kuid juba reisi alguses suudab Nathan selle ära rikkuda. Mees otsustab õhtusöögi ajal puhkekoha omaniku Ruperti naisega väga lähedalt tutvust teha, millele aga Emmy peale satub. Pärast seda, kui Rupert infarkti sai. Kui Nathan koos Ruperti naisega kõige tipuks veel minema tõmbab, otsustab Emmy just haiglast saabunud omanikule appi jääda. Kahest halvasti alanud puhkusenädalast saab aga ootamatult põnev, seksi ja sehkelduste rohke seiklus, mida Emmy lõpuks nädala võrra isegi pikendab. Prantsusmaa võludele ei suuda keegi vastu panna ning olgugi, et viimaks tuleb aeg koju tagasi sõita, viib armastus uue maa ja mehe vastu Emmy tagasi päikselisele võludemaale.

Tutvustus raamatu tagakaanel:

Päike, värsked sarvesaiad ja hea vein. Mitte miski ei saa rikkuda täiuslikku puhkust. Või kas on ikka nii?
Saabudes kaunisse Prantsuse külalismajja, mõtleb Emmy Jamieson üksnes sellele, kuidas veeta kaks mõnusat nädalat koos Nathaniga. Nende suhe vajab pisut turgutust ja Emmy on veendunud, et just sellist puhkust neil tarvis ongi. Aga nad on jõudnud ennast seal vaevu sisse seada, kui Nathan laseb jalga koos majaomaniku naise Gloriaga. Külalismaja peremees Rupert, kelle tervis pole niigi kõige parem, on kui jalust niidetud.
Murtud südamega Emmy pakub pärast üht veinirohket õhtusööki, et jääb majakesse appi. Tubade koristamine aitab tal mõtted muredelt muudele radadele viia.
Ootamatult satub Emmy aga Loire’i oru seltsielu keerisesse ja leiab end uute sõprade keskelt. Ning kuna tema kaaslasteks saavad aednik Ryan – suisa kõrvetavalt seksikas noormees – ja raamatupidaja Alain – ühtaegu ärritav ja üdini vastupandamatu –, ununeb Nathani tegu peagi.
Hommikusöögiks värske kohv ja hõrgud sarvesaiad, õhtud mahedas valguses … Emmy tunneb end selles romantilises paigas varsti üsna koduselt. Aga oleks ju täielik hullumeelsus jätta sõbrad ja pere ning kõik, mille nimel ta vaeva on näinud, et jäädagi paika, millesse ta armus puhkusel olles?
Briti kirjanik Helen Pollard on juba mitme romaaniga tõestanud, et valdab suurepäraselt kvaliteetse ajaviitekirjanduse loomise kunsti. Oskusega pikkida oma soravatesse lugudesse huumorit ja elulisust toob ta lugejateni tegelaskujud, kellega on lihtne samastuda ja kellele kaasa elada.
„Väike Prantsuse külalismaja“ on tema esimene eesti keelde tõlgitud romaan.

Mulle see raamat meeldis tohutult! Ning olen jube õnnelik, et raamatukoguhoidja mulle ka kohe teose teise osa pähe määris. Asun seda niipea lugema, kui oma käesoleva teose lõpetan. Himu tagasi Prantsusmaale minna on meeletu. Üks asi on loodus ja keskkond, hoopis teine on inimesed, kes on enamjaolt tõepoolest nagu raamatus kirjeldatud – sõbralikud, rõõmsad ja abivalmid. Üks, mis kindel, selline uhkes ent pisikeses Prantsuse villas puhkamise reis on nüüd 100% mu soovide nimekirjas. Muidugi ilma petmise stseenita. Raske on mitte tahta sinna minna, kui oled selle teose läbi lugenud.

Nagu arvata juba võis, kirjutab Pollard just nii nagu üks mõnus kirjanik kirjutama peab – ludinal, lustakalt ja luuleliselt. Emotsioone õhkub teosest igas suunas, armastus, viha, kirge ja nalja saab tunda nii peategelane kui lugeja. Kui tavaliselt hakkab raamatutes petetu siiski petjat taga igatsema, talle helistama ja ei tea mida veel, siis seekord peategelane oli tugev ega teinud seda jama. Mulle ta väga meeldis, üleüldse olid pea kõik tegelased väga värvikalt loodud. Isegi täisdebiil Nathan, kelle suhtes ei jõudnud mulle kuidagi kohale, kuidas Emmysugune naine sellise imbetsilliga koos sai olla. Aga õnneks saime Nathanist lahti ja elu hakkas kohe Emmyle ülesmäge minema. Super!

Soovitan raamatut kõigile romantikutele ja panen lausa kohustuslikku nimekirja neile, kes on peatselt Prantsusmaale minemas. Ainult talvel ma seda ei loeks, liiga julm enesepiinamine kui väljas lumi maas, aga raamatus päikesepaisteline ja suvine Prantsusmaa…

 

APOLLO: https://www.apollo.ee/vaike-prantsuse-kulalismaja.html

RAHVA RAAMAT: https://www.rahvaraamat.ee/p/v%C3%A4ike-prantsuse-k%C3%BClalismaja/1037891/et?isbn=9789949647187

Leave a comment