Emelie Schepp

“Alter ego” – Emilie Schepp

  • Kirjastus: Eesti raamat
  • Lehekülgi: 294
  • Ilmumisaasta: 2021

Lummava kaanega pööraselt hea teos, mis imeb su endasse ega lase enam hetkekski lahti. Olin siiralt üllatunud, et varasemalt juba autori teoste otsa polnud sattunud, tegemist on siiski juba viienda raamatuga prokurör Brezeliuse saagast. Igal juhul üks osa on loetud, nüüd neli esimest järgmiseks…

Tutvustus raamatu tagakaanel:

Vihmasel kevadpäeval leitakse Norrköpingit läbivast jõest jõhkralt tapetud naine, kelle jalad on kokku õmmeldud. See on juba teine ohver lühikese ajavahemiku jooksul. Tegutsemisviis on olnud sama. Politsei teab nüüd, et neil on tegu sarimõrvariga, ning kuna teatatud on järgmise naise kadumisest, tuleb tegutseda kiiresti. Peagi saab selgeks, et tapmistel on mingi seos Simon Norelliga, kes istub oma perekonna tapmise eest Vadstena kohtupsühhiaatriahaigla kinnises osakonnas. Kuid Simon ei pääse haiglast välja. Samuti ei räägi ta uurijatega ning tuleb leida võimalus temalt info kättesaamiseks. Kes suudaks võita ta usalduse?
Prokurör Jana Berzelius juhib eeluurimist ja jälle viivad asjaolud ta kokku alatise ähvardava varjuga ta elus – Danilo Peñaga. Taas tuleb tegutseda paralleelselt ametliku juurdlusega. Kõik tegelased puutuvad kokku ootamatute ohtudega.

Metsikult põnev, kaasakiskuv ja hirmuäratavalt kõhe teos, mis kuulub kindlasti mul tänavu loetud raamatutest parimate sekka. See oli lausa sõltuvust tekitav – ei saanud kuidagi peale lugema asumist enam käest panna ning lõpetasin alles kell kolm öösel. Jah, tegu oli jällegi tööpäevaga. Jah, mul oli hommikul seitsmest äratus. Ent emotsioonid olid laes ja vaatamata väsimusele oli hommikul “juhtum-sai-lõpuks-lahenduse” tuhin endiselt sees. Kuid mis neist emotsioonidest, rääkigem parem loost endast. 

Tegemist on teosega, kus kõigil on omad luukered kapis. Seal hulgas kindlasti kõrged riigiametnikud, kes töövande kohaselt peaksid hoopis tavakodanikke aitama, mitte maha koksama. Tagakaane tutvustus võtab lookese kenasti kokku, kuid annab kõigest väga neutraliseeritud ülevaate. Reaalsus on hoopis midagi muud, midagi kangemat-vängemat. Esimese paari peatükiga olid mul juhtumed kergelt koos (eelnevate osade lugemine puudub), aga detailsed kirjeldused, jõhkrus, süngus ning peategelase illegaalsed mõtted ajasid hooratta minu jaoks käima. Tõttöelda lugesin raamatut lennukis ja oh, kuidas aeg lendas! Olin lausa pettunud ja pahane, et peale paaritunnist lendu juba maanduma hakkasime (tavaliselt ei jõua ma lennu lõppu ära oodata). Õnneks osutus päevalõpp vabaks ja otseloomulikult veetsin selle mõnusalt hotellivoodil kerra tõmmates kohvi ning antud imelise teose seltsis.

Raamatus on põhitegelasi veidike rohkem kui üks või kaks. Lisaks prokurörile toimetavad esiplaanil kaks politseinikku (üks otsib uut kaaslast, teine püüab pere- ja tööelu tasakaalustada), patsient psühhiaatriahaiglas ning põgusalt ka salakaval sarimõrvar. Vaatamata raamatu saledamapoolsele vormile on siia peidetud rohkem kui üks painav lugu. Tahaks lausa öelda, et raamat on nagu sibul – sel on rohkelt kihte, mis viivad aina sügavamale edasi ja moodustavad üldpildis võimsa ruumilise vaatemängu. Autor ei vaevu pikkade ning põhjalike selgitustega, vaid annab lugejale ainult piisavalt, et neid loos kinni hoida ja siis täisgaasil endasi kihutada. Lugu lausa lendab. Rohkelt üllatusi, rohkelt ootamatuseid, täislaadung tõelist põnevust. 

Loodan siiralt, et sarjal ilmub veel teisigi osi, sest tegemist on tõeliselt hea kirjaniku ja looga. Rohkelt tegelasi, kes vaatamata oma jaburustele ja/või kiiksudele äärmiselt sümpaatseks jäävad ning uudishimu nende kohta rohkem teada saada muudkui kasvab. Soovitan teost kõigile krimisõpradele ja jään suure õhinaga (lugedes varasemalt ilmunud osasid) uut järge ootama! 

EESTI RAAMAT: https://www.eestiraamat.ee/alter-ego?search=alter%20ego

APOLLO: https://www.apollo.ee/alter-ego.html

RAHVA RAAMAT: https://rahvaraamat.ee/p/alter-ego/1565112/et?isbn=9789916122358

Leave a comment