Shelby Van Pelt

“Erakordselt taibukad olendid” – Shelby Van Pelt

  • Kirjastus: Rahva Raamat
  • Lehekülgi: 424
  • Ilmumisaasta: 2024

Tõeliselt lummava kaanekujundusega teos, mida on raamaturiiulis või raamatupoodides laudadel pea võimatu mitte tähele panna. Tõttöelda on tegemist riiulikaunistusega – eriti veel kui kaaned täiesti lahti voltida! Igatahes, nagu juba aru võis saada, sai raamatu lugemine alguse puhtalt nendest imekaunitest kaantest. Tere tulemast kaheksajalgade maailma!

Tutvustus raamatu tagakaanel:

Pärast abikaasa surma läheb Tova Sullivan tööle Sowell Bay akvaariumisse, kus ta siis, kui külastajad on lahkunud, üksinda koristab ja põrandaid peseb. Ta teab, et kõige paremini aitab eluraskustega toime tulla tegutsemine, ja see on olnud Tova põhimõte alates ajast, kui tema kaheksateistkümneaastane poeg Erik enam kui 30 aasta eest üksinda paadiga merele minnes Pugeti väinal kaduma jäi.
Töö juures tutvub Tova põikpäise Marcellusega – akvaariumis elava Vaikse ookeani hiidkaheksajalaga. Marcellus on erakordselt taibukas olevus ja teab rohkem, kui keegi suudab ette kujutada, kuid ei kavatse liigutada ühtki oma kaheksast kombitsast vangistajate hüvanguks, kuni ta sõbruneb Tovaga ja nende vahel tekivad erakordselt soojad suhted.
Marcellus jätab naisele vihjeid, mis tegelikult juhtus tol ööl, kui Tova poeg kadunuks jäi. Nüüd peab erakordselt taibukas olevus end kokku võtma ning kasutama oma vana selgrootu keha kõiki võimeid ja oskusi, et tõde saaks teatavaks ka Tovale, enne kui on hilja.

Ta märkab kõiki pisidetaile. Nägusid, helisid, ehteid, riideid, isegi sõrmejälgi, mis kõik talle eranditult meelde jäävad. Põrandale kaotsi läinud esemed on tema aarded: kõrvarõngad, keed, kaardid, isegi too hammas, mille üks koolilaps ekskursioonil olles ära kaotas. Nüüd on need kõik kindlas kohas peidus – Marcelluse akvaariumis. Oma erakordsete võimetega mereloom elab aga vaatamata uutele külastajatele võrdlemisi igavat elu ning et natukenegi põnevust lisada, käib ta õhtuti maja peal ringi uudistamas. Kuniks Marcellus juhtmetesse kinni jääb ja elu päästmiseks akvaariumi koristaja Tova abi vajab. Peale ootamatut situatsiooni tekib nende kahe vahele omamoodi huvitav side, millest järgemööda areneb sõprus. Tänu oma taibukusele ja varasele elule ookeanis teab aga Marcellus asju, mis Tova hinge juba aastaid on vaevanud. Vastuseid naise küsimustele. Ent kuidas seda infot jagada, kui ise rääkida ei oska? Ning kui akvaariumisse satub tööle oma isa otsiv noormees, on Marcellus nõus oma eluga mängima, et soovitud teadmisi edasi anda.

Rahulikult kulgeb südant soojendav lugu perekonna valust, kaotatud hingedest, ootamatust sõprusest, mitmetest saladustest ja koolilõpusõrmusest, mis kõike omavahel seob. Vaimusilmas näen juba, kuidas raamat peatselt ka kinolinal jookseb. Tavapäraselt ma väga suur aeglases/rahulikumas tempos raamatute fänn pole, kuid antud juhul sai huvi Marcelluse vastu võitu ning nautisin lugemist meelsasti. Jah, niimõnigi fakt või teamine jõuab lugejateni kordades kiiremini kui tegelasteni, ent vaatamata sellel suudab autor loo huvitavat kirja panna, et soovid jätkata ja samuti nendest tegelaskujude poolsetest avastustest osa saada.

Vankumatu vanadaam Tova, sõjakas vanamees Marcellus ja uljas nooruke Cameron – äärmiselt hästi valitud ja loodud tegelaskujud, kes omavahel sobivad kui valatult. Lisaks veel terve posu tegelasi, kes suuremal või vähemal osal Tova ja Marcelluse “seiklustes” rolli mängivad. Raamat on kirja pandud kolmes POV-is (point of view): Tova, Cameron ja Marcellus, kelle ennekanded on teoses justkui päevikuformaadis. Iga sissekanne annab edasi kas uusi teadmisi või laiendavad tegelaskujude maailma lugeja perspektiivis. Pean tunnistama, et kuulasin antud raamatut lugedes mitmeid erinevate autorite intervjuusid (mitte samal ajal, vaid ikka siis, kui lugemisest pausi tegin) ning tänu kuuldule muutus minu arvamus loetust. Miks autorid nii palju lisamaterjali jagavad, mis otseselt lugu ei muuda ega toeta? Miks nad kirjutavad nii palju, kui tegelikkuses võiks raamatu pea poole vähemaga kokku võtta? Vastus on lihtne: nad tahavad jagada seda maailma, mille nad antud raamatu jaoks lõid. Nad tahavad anda edasi teadmisi ja fakte, mis annavad raamatumaailmale veel rohkem toone ja varjundeid juurde, muudavad suuremaks ja sisukamaks. Varem polnud ma sellele väga mõelnud ega osanud seda ka hinnata. Nüüd on mu arvamus muutunud ja seeläbi hindan väga autorite jõudu, jaksu ja tahet maailmaga jagada. Aitäh!

Mõnus lugemispala, mis sobib hästi kaaslaseks rahulikumale puhkusreisile. Soovitan ka hiljem uudistada Mark Robberi videot kaheksajala võimetest, mis ühtlasi annab hea aimduse, milleks Marcellus võimeline oli. Ja kui kellelgi on võimalus ise kaheksajalgu külastada, siis kadestan teid juba praegu! 🙂

APOLLO: https://www.apollo.ee/erakordselt-taibukad-olevused.html

RAHVA RAAMAT: https://rahvaraamat.ee/p/erakordselt-taibukad-olevused/1977321/et?isbn=9789916144251

Leave a comment