Chris Carter

“Öine jälitaja” – Chris Carter

  • Kirjastus: Eesti Raamat
  • Lehekülgi: 354
  • Ilmumisaasta: 2024

Peatselt on lähenemas kauaoodatud HeadRead festival ja krimisõprade suureks rõõmuks on sel korral kohal ka legendaarne Chris Carter! Ja selleks puhuks oli Eesti Raamat niivõrd tubli, et andis Robert Hunteri sarja kolmanda raamatu kiiresti enne festivali välja. Et ikka autoriga kohtumiseks loetu värskelt meeles püsiks. Ootan kohtumist suure õhinaga! 🙂

Tutvustus raamatu tagakaanel:

Sa arvad, et oled väljaspool ohtu … Aga kas ikka oled?
Mahajäetud lihapoest leitakse tundmatu noore naise surnukeha. Surma põhjus on ebaselge, kehal ei ole ühtegi kriimu, välja arvatud see, et naise suu ja häbe on jämeda niidiga robustselt kinni õmmeldud. Lahkamise käigus saab olukorra tõsidus ja õudus vägagi selgeks ning Los Angelese politseijaoskonna eriti vägivaldsete juhtumite uurija Robert Hunter kutsutakse juurdlust üle võtma.
Mõne päeva pärast leitakse järgmine noore naise laip. Ka tema suu ja alakeha on kinni õmmeldud ja midagi kohutavat tema sisse pandud. 
Juurdluse edenedes hakkab Hunter kahtlustama, et mõrvar, keda ta taga ajab, on palju koletum, kui ta eales oodata oskas. See on väärastunud kinnisideega tapja, kelle minevik peidab endas kohutavat saladust ja kelle jaoks on armastus muutunud vihkamiseks. 

Võigas. Groteskne. Räme. Seljajudinaid tekitav lugemispala, mis lisaks hirmu tekitamisele ei lase sul kuidagi raamatut käest enam panna. Sul on vaja teada saada, mis saab edasi.. Kes seda tegi? Ja miks? Miks tapab keegi noori kunstiinimesi sedavõrd võikal moel? Miks on kõik naised omavahel nii sarnased, et neid võiks õdedeks pidada? Miks on neile vahetult enne surma sedavõrd palju piina tekitatud? See kõik – mille nimel? Uurija Robert Hunter peab taaskord lahendama pead murdva juhtumi, kus kaalule pole pandud enam tundmatute ohvrite elud. Sel korral on ohvrite hulgas ka omakesed ja nagu me teame, mida lähemalt hammustatakse, seda valusam see on. Kell muudkui tiksub, ohvrite arv muudkui suureneb. Kuidas pidurdada lumepall enne, kui see matab kogu linna või pääseb sootuks minema?

Olen alati olnud (ja olen ka siiani) suur “rämekrimi” fänn olnud. Kõhedust tekitavad detailid ja süžeeliinid, hullumeelsed tegelaskujud, mõrvad, mis panevad jalad värisema. Antud raamatuted juures mängib rolli ka fakt, et autor on paljusid asju ise oma silmaga näinud. Olles töötanud aastaid kriminaalpsühholoogina, on Carter näinud uskumatuid ja südant lõhestavaid vaatepilte. Ühes oma eelmise aasta intervjuus tõi ta välja väga hea tähelepaneku, millega temal kui autoril tuleb pidevalt rindu pista – raamatutes tuleb alati leida põhjus, mingi loogiline ajend, mis sundis või pani kurjategijad niiviisi käituma. Päris elus enamjaolt selliseid põhjendusi pole. Keegi lüüakse maha vähem kui dollari pärast nii, et silm ka ei pilgu. Karm reaalsus, mis aga kirjandusmaailmas jätaks lugeja segaduses lahtiste otsadega ripakile.

Kohati tahaks öelda, et kolmas teos on võikam kui kaks eelmist. Ent samas, kui hakkan neid võrdlema, ei saa ma kuidagi väita, et teistes raamatutes juhtunud kuidagigi vähem võikad või jubedad oleks. Kes elavad kirjeldusi väga fantaasiarohkelt üle, nendele antud raamatusari kohe kindlasti ei sobi. Detailide rohked kirjeldused tapariistadest või ohvrite viimastest hetkedest on nii hirmuäratavad kui ka õõvastavalt elulised. Loed ja peaaegu näed seda kõike silme ees. Kes on varasemalt CSI telesarjade fänn olnud, sellele kindlasti läheb loetu peale. Väljatoodud sumameetode annab ikka välja mõelda, tekitatud valu ja piin on kirjeldamatu. Isegi patoloogid raamatus on sõnatud ning vot see juba ütleb midagi.

Nagu ikka – imeliselt kirjutatud, väga hästi tõlgitud, võimatu käest panna. Juba ootan, millega Carter meid järgmiseks šokeerib! 🙂

EESTI RAAMAT: https://www.eestiraamat.ee/chris-carter/oine-jalitaja

APOLLO: https://www.apollo.ee/oine-jalitaja.html

RAHVA RAAMAT: https://rahvaraamat.ee/p/oine-jalitaja/1980452/et?isbn=9789916127964

Leave a comment