Sayaka Murata

“Life Ceremony” – Sayaka Murata

  • Kirjastus: Granta Publications
  • Lehekülgi: 272
  • Ilmumisaasta: 2023

Sayaka Murata on Jaapani kirjanik, kelle tuntuim töö “Inimene helendavast klaaskastist” on leidnud tee ka kodumaiste lugejateni Tänapäeva Punase Raamatu näol. Olles esikteose juba läbi lugenud, otsustasin ka teiste Murata teostega tutvust teha ning valisin järgmiseks raamatu, mille tutvustus kõlas äärmiselt “huvitavalt”…

Tutvustus raamatu tagakaanel:

From the author of international bestseller Convenience Store Woman comes a collection of short fiction: weird, out of this world and like nothing you´ve read before.
An engaged couple falls out over the husband´s dislike of clothes and objects made from human materials; a young girl finds herself deeply enamoured with the curtain in her childhood bedroom; people honour their dead by eating them and then procreating. Published in English for the first time, this exclusive edition also includes the story that first brought Sayaka Murata international acclaim: ´A Clean Marriage´, which tells the story of a happily asexual couple who must submit to some radical medical procedures if they are to conceive a longed-for child.
Mixing taboo-breaking body horror with feminist revenge fables, old ladies who love each other and young women finding empathy and transformation in unlikely places, Life Ceremony is a wild ride to the outer edges of one of the most original minds in contemporary fiction.

Väikene kogumik lugudest, mis tekitavad kõhedust, rohkelt küsimusi, võib-olla tülgastust, äärmiselt juhul kergelt segaseid tundeid. Suure tõenäosusega pole antud raamat sobilik lugemispala kõigile, kuid vaatamata oma teistsugusele sisule on see igati põnev lugemispala. Olles varasemalt lugenud päris mitmeid veidraid teoseid, lugusid või uudiseid päriselust, on tihti tekkinud lisaküsimusi “mis siis, kui…” ja seeläbi liikunud mõtted analoogsetele teedele. Antud raamatud on autor oma mõtted neil teedel kirja pannud ja ülejäänud maailmaga jaganud. Mis siis, kui inimkehi kasutatakse materjalidena? Mis siis, kui matused asenduvad söögiorgiatega? Mis siis, kui inimene on samuti üks lemmiklooma valikutest? Vahest ühed veidraimad küsimused, mida küsida, kuid vaatamata veidrustele leiate siit raamatust neile vastused.

Kindlasti tekib mõnel küsimus, miks üldse sellistel teemadel kirjutada. Aga miks mitte, kõlaks antud juhul vastus. Nagunii on maailm analoogseid mõtteid täis, lisaks veel koomiksid, pildid ja isegi filmid, eesotsas õudusfilmid. Antud raamat ei ole kindlasti õuduslugude kogumik. Lood on küll kentsakatel teemadel, kuid sisu poolest neutraalsed. Pigem on need justkui selgitused, andes lugejale võimaluse mõista vastavat sürrealistlikku maailma.

Arusaadavalt võivad need mõne jaoks olla häirivad, kuid õnneks ei sunni keegi kedagi lugema ning vastutõrgete esinemisel saab lugemise lõpetada. Minusuguse veidriku jaoks oli aga tegemist huvitava lugemisega. Jah, mõnel korral olin sunnitud lauset uuesti lugema, et veenduda selle sisus või mõttes, kuid enamjaolt läks jutt ladusalt. Teksti poolest hästi kirjutatud, sisult hästi üles ehitatud. Kes on varasemalt autori esimese eestikeelse teosega juba tutvust teinud, see saab oodata samasugust detailiderohkust ning veidral moel põnevaks kirjutatud igapäevaelu. Kõlab naljakalt, aga täpselt seda see on. 😊

APOLLO: https://www.apollo.ee/life-ceremony-412928.html

RAHVA RAAMAT: https://rahvaraamat.ee/p/life-ceremony/1836606/et?isbn=9781783787388

Leave a comment