Rin Usami

“Idol, Burning” – Rin Usami

Jätkates Jaapani lainel suutsin erakordse kiirusega sebida endale järgmise lugemispala. Tõttöelda käisin üle pika aja raamatukogus ning antud teos tikkus ise minuga koju kaasa tulema. Ei saanud kuidagi ära öelda – olin just hiljuti seda GoodReadsis uudistanud, seega läks loosi.

Tutvustus raamatu tagakaanel:

High-school student Akari has only one passion in her life: her oshi, her idol. His name is Masaki Ueno, best known as one-fifth of Japanese pop group Maza Maza. Akari’s dedication to her oshi consumes her days completely – until he disgraces himself and Akari’s world goes into a tailspin.

Raamat räägib ühest Jaapani koolineiust, kel on oma iidol Jaapani viieliikmelisest poistebändist. Kogu vaba aeg kulub tal oma iidoli jumaldamisele, muusika kuulamisele, iidoli tegudega kursis olemisele ning blogi kirjutamisele – mis nagu arvata võib, on pühendatud tema iidolile. Ettekandja tööotsal on vaid üks eesmärk: teenida raha, et saaks osta iidoli merch’i ning pileteid järgmistele kontserditele. Kuniks tema iidol teeb vea, mis haavab korralikult tema mainet. Fännid on pahased, poolehoid väheneb. Kuidas saab olukorraga hakkama paadunud fänn, kelle elu ja olu põhineb tema iidoli heaolul? Kuidas mõjutab ootamatu ning negatiivne olukord ühe fännineiu igapäevaelu?

Väga omanäoline lugemine. Paneb rohkelt mõtlema. Paljudele võib selline pühendunud fänlus väga võõras näida, kuid loetu aitab neid mingil tasandil mõista. Ning see ei päädi vaid fänniks olemisega, analoogne elustiil või muster võib sarnaneda paljudega. Inimestega, keda teised ei mõista. Inimestega, kel on ühiskonna standardite järgimisega raskuseid. Mulle väga meeldisid raamatu lõpus olevad lisad, eelkõige autori enda oma, milles ta räägib kuidas raamat sündis. Mis seda ajendas ning millel põhinseid peategelased tunded. Loetu üllatas mitmel tasandil ja leian, et on lausa kohustuslik lugemine, kui raamatu kätte võtad. Ilma selleta jääb tervik poolikuks.

Vahest veidi kummaline oli lugeda ja mõelda, mis piirini on fännid nõus oma iidolite nimel minema. Kogu raha magama panna? Absoluutselt! Koolist välja kukkuda? Miks ka mitte. Sõprus- ja perekonnasuhted? Kindlasti saavad haavata. Mis meile võib paista absurdina, on paljude reaalsus. Nende endi vabal valikul, keegi neid selleks ju ei sunni. Mis aga enim üllatas ja pani mõtlema, oli fakt, et tegelikkuses me ei saagi raamatu vältel teada, mis täpselt selle iidoliga juhtus, kas ta päriselt tegi ka seda, mida meedia väitis ja kuidas olukord lõpuks laabus. Sellest ei räägita. Ja tuleb nentida, et see ei mängi ka olulist rolli – elu läheb ikka edasi ja samamoodi ka fännide meeliületav pühendumus. Kes jätab samas vaimus, kes veel agaramalt, kes otsib uue iidoli. Kuid nõiaring ei näi iial lõppevat.

Tutvustuste ja kirjelduste põhjal võib raamatust algselt suhteliselt ekslik mujel jääda. Üks pühendunud fänn, kelle elu keerleb vaid tema iidoli ümber. Ent tegelikkuses on see palju enamat. Tegu pole lihtsalt hobiga, vaid paljudele inimestele on see elustiil. Midagi, mis ajendab neid hommikul voodist tõusma ning paneb naeratuse suule. Raamat aitab mõista “neid teisi”, kes ühiskonna ootustele või tavadele ei pruugi alati vastata. See on keeruline, raske ja teeb palju haiget, kuid kui ühel hetkel neid mõistma hakkad, tekivad maailma justkui täiesti uued värvid. Lisaks ei saa mainimata jätta autori imetabaseid kirjeldusi emotsioonide väljendamiseks. Väga nauditav lugemine, tahaks lausa öelda, et raamat saab liiga kiiresti läbi. 🙂

Väärt lugemine, soovitan soojalt kõigile, kes soovivad iidolite maailmast veidi paremini aru saada või kes on ise suured fännid.

RAHVA RAAMAT: https://rahvaraamat.ee/p/idol-burning/1846625/et?isbn=9781838856137

Leave a comment