Hiromi Kavakami

“People From My Neighbourhood” – Hiromi Kavakami

  • Kirjastus: Granta Books
  • Lehekülgi: 121
  • Ilmumisaasta: 2020

Suutes veel siiski Jaapani lainelt maha astuda, otsustasin teemaga jätkata. Samuti raamatukogu saadus viimasest külaskäigust. Silma jäi tänu Instagrami bookstagrammeritele, GoodReadsi soovitustele ning silmatorkavale kaanekujundusele, mis erinevates keeltes oma näo on saanud.

Tutvustus raamatu tagakaanel:

From the best-selling author of Strange Weather in Tokyo comes a collection of playful, delightful, delectable Japanese micro-fiction.
Take a story and shrink it. Make it tiny, so small it can fit in the palm of your hand. Carry the story with you everywhere, let it sit with you while you eat, let it watch you while you sleep. Keep it safe, you never know when you might need it.
In Kawakami’s super short ‘palm of the hand’ stories the world is never quite as it should be: a small child lives under a sheet near his neighbour’s house for thirty years; an apartment block leaves its visitors with strange afflictions, from fast-growing beards to an ability to channel the voices of the dead; an old man has two shadows, one docile, the other rebellious; two girls named Yoko are locked in a bitter rivalry to the death.
Small but great, you’ll find great delight spending time with the people in this neighbourhood.

Esimese hooga olin ma lugedes kerges segaduses. Mida ma loen? Mis see olema peaks? Misasi see on!? Olin valmis lühilugude kogumikuks, mis räägib ühe kogukonna elanikest. Valmistusin millekski tavapäraseks, ent mõnusaks. Kuid midagi sellist ma oodata ei osanud – tõttöelda pole ma varem midagi sellist enda teada isegi lugenud. Nagu mordernne kaasaegne kunst aga novelliformaadis. Äärmiselt omanäoline, võõras ja kergelt kentsakas, ent kui lõpuks rütmi ära tabad on täitsa huvitav. Ning seda muidugi hea mõttes.

Täiesti out-of-blue lood, millel tihtipeale polegi muud mõtet kui lihtsalt lugu jutustada. Isegi kui lool pole otsest sõnumit. Kohati jääb mulje, nagu nende lugude ainus eesmärk on puhaste emotsioonide esile kutsumine. Segadus, ärritus, rõõm, viha, kurbus… Siinkohal on muidugi tark mainida, et kogu nimetatud naabruskond või kogukond on täis äärmiselt kummalisi inimesi, nähtuseid ning juhtumisi. Esialgu tundusid lood meie reaalse maailmaga korrelatsioonis olevat, ent mida edasi, seda enam need meist kaugenesid. Lisandusid tegelaskujud ja aspektid, mille olemasolu võiksid Area 51 fännid analüüsida. Tuvihaigus, mis muudab inimesed tuvideks? Seened, millest kasvavad beebid? Selle üle annab alles pead murda.

Suure tõenäosusega antud raamat minu Top 5 Jaapani teose hulka ei kuulu. Oma stiiliga natuke liiga võõras veel, vajab rohkem harjumisaega. Kes on mõelnud Sayato Murami raamatute lugemisele, siis käesolev teos on väga hea nö eelvoor ettevalmistuseks. Lühikesed ja mitte nii segased lood. Annab aimu, mida võib ees ootada.

RAHVA RAAMAT: https://rahvaraamat.ee/p/people-from-my-neighbourhood/1429655/et?isbn=9781846276989

Leave a comment