Lisa Aisato, Maja Lunde

“Päikesevalvaja” – Maja Lunde

  • Kirjastus: Rahva Raamat
  • Lehekülgi: 208
  • Ilmumisaasta: 2021

Peale esimese Lisa Aisato illustreeritud raamatu lugemist ja imetlemist panin kõik Aisato poolt illustreeritud ja eesti keelde tõlgitud teosed endale soovitud raamatute nimekirja. Nüüd, paar kuud hiljem, sain ühe soovituist enda hoole alla – tere, Päikesevalvaja! 🙂

Tutvustus raamatu tagakaanel:

Lilli ei ole enam laps, aga ta pole veel ka teismeline. Ta on muutumas, kuid loodus ta ümber on selline, nagu see kogu aeg on olnud. Tüdrukul on päikesest ainult ähmane mälestus, maailm, nagu tema seda tunneb, on vihmane ja pime. Mitte miski ei taha märjas mullas kasvada, ühelegi taimele ei meeldi igavene hämarus.
Lillil ei ole vanemaid, ta elab koos vanaisaga, kes hoolitseb selle eest, et külarahval oleks köögivilju. Ühel päeval unustab vanaisa oma lõunasöögi koju ja kui Lilli talle kasvuhoonesse järele jookseb, avastab ta midagi, mille tõttu muutub kõik…
Lilli märkab saladuslikku teed, mis viib metsa, kuhu ükski laps minna ei tohiks. Aga uudishimulik tüdruk ei ole nagu teised lapsed, ta surub hirmu alla ja otsustab teed järgida. Sealt, tumedate puutüvede vahelt, leiab ta teistsuguse, õitseva maailma, millest saab alguse suur seiklus. Lilli peab seisma vastamisi oma suurima hirmuga, kuid leiab ka õnne ja armastuse – ja lootuse uuest kevadest.
Aastaaegade kvartett, mis algas talveraamatuga “Lumeõde”, on nüüd jõudnud uue iseseisva jutustusega kevadesse. “Päikesevalvaja” on suurejooneline lugu nii väikestele kui ka suurtele, teos, mille ümber võib koguneda terve pere.

Armastust, hoolt, hellust ja südamevalu täis lugu, mis sulatab ka kõige külmemad südamed. Lilli on noor tüdruk, kes on elus kaotanud palju: pere, värvid ja soojuse. Ainus, kes tal veel alles on, on emapoolne vanaisa, kes on terves nende külas ainus, kel köögiviljad kasvavad. Värvikirevad ja suus sulavad köögiviljad. Ühel päeval avastab Lilli kogemata vanaisa saladuse – kasvuhoones, mille kõik aknad on kinni teibitud, on hoiul vaid väetid ja poolsurnud taimed. Kust vanaisa siis need suured ja värsked köögiviljad saab, mida ta hiljem turul müüb? Juhtumisi avastab Lilli kasvuhoone tagant teeraja, mis viib läbi pimeda metsa imedemaale… Tüdruk avastab nii vanaisa saladuse kui ka kadunud päikese.

Väga armas lugu, mis näitab inimesi inimlikus valguses. Kui kaugele oleme oma armastatud inimeste nimel valmis minema? Mida kaotus võib inimesega teha? Ja kuidas leida endas üles kadunud armastus? Lihtsalt imetlusväärne, kui palju armastust Lilli sisse mahub. Mõistagi on tegemist vaid väljamõeldisega, aga juba raamatut lugedes tekib soe tunne ja tahtmine ise enda poolt samuti vaid parim anda. Lisaks on raamatus maagiliselt kaunid illustratsioonid, mille imetlemine võta vahepeal lausa kauem aega kui teksti lugemine. Muinasjutulised pildid, mis annavad loetule emotsiooni. Olen neis siiani täielikus lummuses!

Nagu teose tutvustuses on kirjas, pole raamat mõeldud vaid lastele, vaid kogu perele. Lastel on kindasti tore kuulata ning põnev vaadata, kuid arvatavasti on veidike vanematel “lastel” veelgi huvitavam ja meeleolukam. Soovitan soojalt kõigile – nii neile, kes soovivad lugeda, kui ka neile, kes vaatavad vaid pilte! Äärmiselt imeline raamat!

APOLLO: https://www.apollo.ee/paikesevalvaja.html

RAHVA RAAMAT: https://rahvaraamat.ee/p/p%C3%A4ikesevalvaja/1481322/et?isbn=9789916615676

Leave a comment