Junji Ito

“Uzumaki” – Junji Ito

  • Kirjastus:  VIZ
  • Lehekülgi: 648
  • Ilmumisaasta: 2013

Kuna raamatud saabusid koos, on ilmselge, et kui ühega alustan, tuleb teine kohe otsa. Seega ei maksa kuidagi imestada, miks peale üht 400-leheküljelist mangat kohe teine 600-leheküljeline otsa tuleb. Olen uuest avastusest arusaadavalt endiselt täiesti vaimustusest! 😊  

Tutvustus raamatu tagakaanel:

Kurouzu-cho, a small fogbound town on the coast of Japan, is cursed. According to Shuichi Saito, the withdrawn boyfriend of teenager Kirie Goshima, their town is haunted not by a person or being but a pattern: UZUMAKI, the spiral—the hypnotic secret shape of the world. The bizarre masterpiece horror manga is now available all in a single volume. Fall into a whirlpool of terror!

Rohkem lehekülgi, rohkem õudust. On küla, mille elu dikteerivad spiraalid. Need tekitavad hullust, mis enamjaolt lõpeb surmaga. Kuid isegi siis see spiraalihullus ei lõpe, vaid jätkub hirmutades ja/või nakatades järgmisi ohvreid. Juukselokid, teokarbid, spiraalikujulised mustrid – kõik, mis on seotud Uzumaki ehk spriraaliga, soosib hullust. Koolineiu Kirie püüab kohalikust needusest põgeneda, kuid edutult. Neiu ei suuda maha jätta oma pere ning nagu tasapisi selgub, ei lase linn kellelgi sealt enam elusana lahkuda. Surmaga lõppevate õuduste arv muudkui suureneb, ajakirjanikke ja uudishimulikke lisandub juurde. Kuid lahkuda ei saa neist enam keegi… Mida peidab endas see neetud linn? Ja kas Kirie viimaks pääseb?

Uhh, kui kole ja õõvastav, ent samaaegselt on raamatut pea võimatu käest panna! Tahaks muudkui aga teada, mis saab edasi? Millega kõik lõpeb? Mida linn endas peidab? Kes on kõige selle taga?? Seda on äärmiselt veider öelda, kuid on omaette huvitav jälgida, kuidas autor Ito kellelegi ei halasta. Pole olemas head tegelast (aka mitte koletist), kelle suhtes oleks Itol rohkem sümpaatiat ja keda ta hoiaks. Tavaliselt on ikka see peategelane, kel kuidagi alati veab või kes kõige hullemast imemoel pääseb. Junji Ito puhul see ei kehti. Ta on halastamatu jumal kõigile, lammutades oma utoopiliste ideedega igas suunas – kes ette jääb, see pihta saab. Staatus või roll pole oluline.

Kohe kindlasti pole Junji Ito manga nõrganärvilistele. Fantaasial pole antud mangades piire ning uskumatult detailsed joonistused ei jäta midagi mõistatuseks, ükskõik kui jube või jäle midagi olla võib. Samas käib igast loost läbi inimlikkus, mis enamjaolt saab tegelastele saatuslikuks. Soov aidata või päästa teisi lõpeb pigem kõigi kaotusega. Mõte “kui sa ei lähe, ei lähe mina ka” saab lõpeda vaid ühte moodi. Kallima või pereliikme kaitsmine võrdub enamjaolt vabatahtliku surmaga. Jah, kõik on sünge, ent nagu mainitud, tegemist ongi horror mangaga. Lugudest läbikäivad inimlikkuse tegurid panevad vaid mõtlema ning filosofeerima “mis siis, kui…”. Elada Ito maailmas kindlasti ei tahaks, kuid lugeda või kaugelt uudistada võiks küll… 😊

APOLLO: https://www.apollo.ee/uzumaki-3-in-1-deluxe-edition.html

RAHVA RAAMAT: https://rahvaraamat.ee/p/uzumaki-3-in-1-deluxe-edition/1568224/et?isbn=9781421561325

Leave a comment