Lee Jeeheng

“BTS and ARMY Culture” – Lee Jeeheng

  • Kirjastus: Communicaton Books
  • Lehekülgi: 266
  • Ilmumisaasta: 2020

Saan julgelt tunnistada, et pole eriline BTSi fänn olnud, ARMYsse mul senimaani kokkupuude puudus. Kuniks nägin sõbranna raamaturiiulist antud raamatut ja lihtsalt pidin selle endaga koju kaasa võtma. Huvi tekkis iseenesest sekunditega ja muudmoodi enam ei saanud, kui tuli raamatu läbi lugeda. Mida see ARMY endast kujutab ja kui kõikvõimas see lõppude lõpuks siis on?

Tutvustus raamatu tagakaanel:

The book starts from the awareness that we need critical discourses on idol fandom.
We need discourses about fandoms because they shape our perception of particular objects, determine evaluations, and influence behavior. Idol fandoms are shrouded in prejudices that envisage troops of female fans who are hell-bent on defending their male star, female fans who are crazily obsessed with a male star, and cult-like hordes of young and immature girls. While the history of idol fandoms is already over 20 years old, and despite the progressed maturity and transformation of fandom culture, the prejudices remain and stem largely from society’s rigid views on women, teenagers, and consumer culture.
Hopefully, this book’s careful observations of the dynamics inside the fandom will underline that it’s time to remove the shallow stigmas that were attached to idol fandoms, and invite insightful criticism and assessment by reasoning.
Lastly, to the fans who accepted me?an Aca-Fan?as a member of the fervent and dynamic world of ARMY, I send my gratitude in the words of cultural studies scholar Henry Jenkins: “And most of what I am writing about here I know from the inside out.”

ARMY puhul on tegemist BTSi fännidega, kes on andnud ja annavad endiselt endast parima, et nende iidolid saaksid jätkata iidolitena. Nad toetavad, kaitsevad, julgustavad neid, võitlevad nende nimel ning vajadusel poevad isegi nahast välja, et BTS leviks üle maailma, võidaks väljateenitud auhindu ja saavutaks edu. Võiks ju arvata, et mis seal nii erilist ikka olla saab, fännid nagu igad teised. Kuid ei, ARMY puhul on tegemist omaette kultuuriga, mida raamatu autor on pikalt ja põhjalikult oma teoses analüüsinud ning lahanud. On lausa pöörane lugeda – rääkimata mõtlemisest -, mida kõike AMRY ei tee ja milleks nad võimelised on. Puhtalt uskumatu!

Mõtlesin alguses, et tegemist on mingite noorte kogukonnaga, mis kestab mõne aasta ja laguneb siis peagi laiali. Peale paari peatüki lugemist olin oma mõtetega 180-kraadise ümberpöörde teinud ja tundsin lausa kergelt piinlikust nii tobeda mõtte pärast. Nad on kindlasti midagi enamat, püsivamat. ARMY jõud, kokkuhoid ja hääle tugevus on nagu loodusjõud, mis toetab ja kaitseb nende iidoleid.

Raamat keskendub ARMY nn kultuuri eripärasusele, tegudele ja mõjule. Poleks ise kordagi suutnud nii palju teemasid välja mõelda, millest kõigest võiks ARMY osas rääkida. Ilmselgelt pole ma seda ka üritanud teha, ent ikkagi suutis autor üllatada. Palju käib raamatust läbi ka Lõuna-Korea enda kultuur, mis meie läänekultuuri omast erineb paljuski. On asju, mida oli keeruline mõista või mis tundusid puhta jaburusena, näiteks raha eest häälte ostmised, Twitteri spämmimised, pikkade ja põhjalike dokumentide/väitekirjade/jms tegemine, et kaista ja toetada BTSi. Ent sellegi poolest tunnen nende vastu suurt sümpaatiat ja kergelt isegi aukartust? Nad teevad oma asja südamega ja see on äge!

Võin julgelt väita, et raamat oli minu jaoks silmi avardav – sain teada väga palju uut, millest polnud varem isegi kuulnud ega mõelnud. Kui poleks näiteid, arvaks, et pool raamatust on väljamõeldis. Hea lugemine, sobib hästi neile, kes veel midagi ei tea või tahaksid teada natuke rohkem. 😊

AMAZON: https://www.amazon.com/BTS-ARMY-Culture-Lee-Jeeheng-ebook/dp/B083NJNNPR

Leave a comment