Andrew Norman

“Agatha Christie. Lõpetatud portree” – Andrew Norman

  • Kirjastus: Eesti Päevaleht
  • Lehekülgi: 224
  • Ilmumisaasta: 2007

Kes küll ei teaks, kes on Agatha Cristie? Krimikrijanduse kuninganna, kelle sulest on ilmunud üle 70 novelli ja lühiloo. Autor, kelle teoseid on loetud rohkem kui ühegi teise kirjaniku sulest ilmunud raamatuid. Ent vaatamata suurele menule, mis auorit juba tema eluajal saatis, polnud naise elu aga alati nii rõõmsates toonides.

Tutvustus raamatu tagakaanel:

1926. aasta 3. detsembril kaob üheteistkümneks päevaks kuritegude kuninganna Agatha Christie. Järgmisel päeval leitakse küll tema auto, aga kirjanikust ei ole jälgegi. Arsti haridusega Norman käsitleb Agatha Christie elu ja loomingut küll lapseeast vanapõlveni, kuid uurib lähemalt just 11-päevase kadumise tagamaid.

“Lõpetatud portree” annab lugejale kiire ja suhteliselt hea ülevaate Agatha Christie elust. Suurim fookus on aga muidugi 11-päevasel kadumisel, mis teadugi poolest tekitab alati rohkem küsimusi kui vastuseid, vaatamata tõsiasjale, et Christie ise on endapoolse kommentaari sellele andnud (kuigi pean tunnistama, et väidetav on üpris kummaline ja kahtlust tekitav). Ehk küsimused on põhjendatud. Varasemalt polnud ma midagi Christie enda kohta lugenud, mistõttu oli minu jaoks kõik uus ja põnev. Pean seda ka enda eeliseks, kuna arvestades raamatu saledust ja Agatha Christie pikka iga, jääks raamat igavaks, kui teaksin juba põhifakte/lugusid. Seega – kui puuduvad eelnevad teadmised, on antud raamat hea alustuskivi.

Siiski tahaksin jagada veidi kriitikat, mis paaril moel veidi silma torkas ja isegi häiris. Esiteks tekst ise – väga kokkuvõtlik ja üpris üldine. Nagu oleks tehtud kokkuvõttest veel omakorda kokkuvõte. Tundus kuidagi kiirustatult kirjutatud. Teiseks häiris pidevalt inimeste või tegelaskujude tutvustamiste kordus. Raamatu autor kasutab väga mitmel korral Christie teost “Lõpetamata portree” võrdlemaks Christiet ennast raamatu peategelase Celiaga. Jah, paralleelid jooksevad tõepoolest, kuid absoluutselt igas peatükis pole vaja tegelaskujusid uuesti tutvustada. Väga palju lauseid ja lõike võiks seeläbi olemata olla.

Vaatamata paarile puudusele oli lugemine minu jaoks meeldiv ning tekkis huvi veel sügavamalegi minna – lugeda veel teisigi Christie eluloost rääkivaid raamatuid. Palju on kiidetud hiljuti ilmunud Lucy Worsley teost “Agatha Christie”. Tuleb kindlasti lugemisnimekirja lisada. Kes soovib aga midagi lühikest ja kokkuvõtvat, siis see raamat on täiesti sobilik. 🙂

APOLLO: https://www.apollo.ee/agatha-christie-lopetatud-portree.html

RAHVA RAAMAT: https://rahvaraamat.ee/p/agatha-christie-l%C3%B5petatud-portree/579005/et?ean=2220000011392

Leave a comment