Andrzej Sapkowski

“Viimane soov” – Andrzej Sapkowski

  • Kirjastus: Tiritammviimane-soov
  • Lehekülgi: 320
  • Ilmumisaasta: 2011

Peale tihedat ent nauditavat põnevike lugemist otsustasin tagasi pöörduda pooleli oleva nõiduri sarja juurde ning lõpetada oma lubadus ehk lugeda ka teised kaks eesti keelset osa läbi. Esimene ja teine kui täpne olla. Ehk kust sai Geralti lugu alguse ning kuidas kohtus valgepäine nõidur eluarmastuse Yenneferiga. Loodetavasti olen võimeline hiljem ka inglise keelele üle minema, et läbi lugeda ja lõpetada kogu sari.

Mis vahe on suuremal ja väiksemal kurjusel? Mis hinda on väärt kolm süütut soovi ning kellele kingib Geralt oma südame? Sarja esineme raamat tutvustab lugejale nõidurit nimega Riivimaa Geralt, kes ta on ja mida teeb. Igapäevased detailsete kirjeldustega toimingud annavad selgelt mõista nõidurite väljaõppest, koodeksist ning hingeelust, mis olenemata külajuttudest Geraltil siiski eksisteerib. Bard Jaskier, end poeediks kutsuv külalaulik on seletamatutel põhjustel Geralti ainus sõber, kes endale ja nõidurile küll pidevalt jama kaela toob, ent kes ka kõigi elu lustlikumaks teeb. Ning kes on üks peamiseks põhjuseks miks ja kuidas Geralt nõiatar Yenneferiga kohtub. Koos raamatusarja esimese osaga saab alguse ka nõiduri ja nõiatari vaheline surematu armastuslugu.

Raamatu tutvustus:

Andrzej Sapkowski (s 1948) on Poola tuntuim ja kuulsaim fantaasiakirjanik, kes on püsinud kirjandusmaastikul juba 1990. aastast. Teda on tõlgitud paljudesse keeltesse, nüüd siis ka eesti keelde.
“Viimase soovi” mõistatuslik kangelane on valgejuukseline nõidur Geralt, kelle ametiks on riikide ja nende elanike rahu häirivate ebardite tapmine. Kuid üha tihemini tuleb tal endale tunnistada, et vastane polegi see, kes ta esmapilgul paistab: süütu inimene on moondatud libahundiks ning kõige kaunim naeratus võib kuuluda salakavalale vampiirile. Inimlikkust ei saa välimuse järgi hinnata.
Raamat koosneb kuuest seikluslikust loost, mida ühendavad lood pealkirjaga “Mõistuse hääl” – need seletavad lahti nõidur Geralti tausta ja tegutsemismotiivid.

Seekord oli küll tegemist erinevate ajastute ja eri tegelaste mälestustega, kuid tahaksin öelda, et sain kohati tegevustiku ajalisest poolest paremini aru. Peatükke oli taas vähe ent see-eest olid need pikad ja/või pisemateks juppideks jagatud. Nagu esimest raamatut (sarja kolmandat) lugedes mainisin, kirjutab autor väga detailselt (jätmata ühtegi punkti või kohta tähelepanuta) ja mõnusa huumoriga. Tegelaste omavaheline õrnutsemine või otsekohesus panevad tihti tahest tahtmata muigama ning muudavad kogu lugemise vägagi nauditavaks. Varasemalt ma tõepoolest ei uskunud, et mulle võiksid meeldida sellised fantaasia-ulme raamatud, et Sapkowski raamatud tõestavad mulle vastupidist ning tekitavad vaikselt viisi lausa sõltuvust…

Tegelasi on rohkelt, samuti ka nimesid, mida minusugusel nimede väga kiirel unustajal on lausa lust lugeda. Hea et tegemist on paberkandjal raamatuga ning saan soovi korral kiiresti lehti edasi-tagasi sirvida, e-lugeriga oleksin vast hulluks läinud. Sõnade kasutus on eriti uhke ega jäta midagi fantaasia küllast. Olgugi, et tegemist on puht väljamõeldisega, üritasin siiski mõistatada sündmustiku toimumise aega (nagu aastat või nii), kuid nagu selgus, on tegelaste jutu põhjal seda täitsa võimatu teha. Mingil hetkel on tunne nagu toimuks kõik kauges minevikus, ent teisalt justkui olevikus. Arusaadavalt on autorit niimõnigi tänapäeva tava motiveerinud. Leidlikkust ja kavalust on Sapkowskil igal juhul küllaga.

Olgugi, et detailsus on raamatus väga suurel kohal ja võitlussteenid tõesti parimad, mida kunagi lugenud olen, tuleb raamatu lõpu poole ette ka veidikene mõistatamist ning ridade vahelt lugemist. Vaenuliku džinni kolmest soovist viimane ei ole kusagil konkreetselt kirjas, ent kui loogiliselt mõelda ning veidikene fantaasiat kasutada, peaks soovi mõte kohale jõudma. Ühtlasi oli tore lugeda ja võrrelda raamatut telesarjaga, milles ei-saa-küll-öelda-kõik-aga-suurem-osa tähtsaid stseene väga hästi edasi on antud. Tuttavaid kohti esines rohkelt. Kindlasti esineb omajagu erinevusi, ent raamatu ja telesarja mõte ning tulemus on sama. Hästi tehtud kaunikesed!

 

APOLLO: https://www.apollo.ee/viimane-soov.html

RAHVA RAAMAT: https://www.rahvaraamat.ee/p/viimane-soov/38500/et?isbn=9789985552827

1 thought on ““Viimane soov” – Andrzej Sapkowski”

Leave a comment