Tom Phillips

“Inimesed. Lühiajalugu kõige perse keeramisest” – Tom Phillips

  • Kirjastus: Tänapäev
  • Lehekülgi: 248
  • Ilmumisaasta: 2019

Esimest korda jäi antud raamat mulle silma juba üle aasta tagasi. Olgem ausad, pealkiri täiesti kisendab lugemise järele. Ent tol korral olin skeptilisem ning piirdusin vaid tutvustuse lugemisega. Oli muidu teoseid, mis vajasid lugemist. Nüüd otsustasin end aga kokku võtta ning uudistada, kui perses kõik siis ikkagi on.

Tutvustus raamatu tagakaanel:

See raamat kõneleb inimeste hämmastavast võimest asju perse keerata. Sellest, kuidas iga saavutuse kõrval, mis paneb sind tundma uhkust, et oled inimene, on alati mõni teine, mis paneb sind hämmastusest ja pettumusest pead vangutama.
Sõltumata oma isiklikust arvamusest või poliitilisest eelistusest oled maailmas ringi vaadates kindlasti endamisi mõelnud: kurat küll, millega me oleme hakkama saanud?! Ära muretse, me oleme alati sellised olnud. Ja me oleme endiselt elus! Aga nii oli see siiani. Kuidas on nende vigadega, mida me teeme praegu või edaspidi? Millised tagajärjed võiksid olla meie tuleviku-eksitustel?

Nagu selgub, siis kõik oli, on ja jääb olema suhteline. Kõik sõltub vaatajast ning vaatleja vaatevinklist. Oled sa pessimist või optimist? Esimesel juhul on tõepoolest inimeste eriliseks saavutuseks kõike perse keerata ning pidevalt läbikukkuda, asju rikkuda, lõhkuda või elimineerida. Ent kui oled see teine, poleks olukord sugugi nii hull nagu autor antud juhul kirjeldab. Raamatu mõte on tõestamaks inimolendite eripära igal võimalikul moel mingi käkk kokku keerata. Küll midagi lõhkudes – pole vahet kas tahtlikult või kogemata -, hävitades, korraldades, tekitades, luues, müües või mõnel korral lausa mõteldes, sest liblikaefekt on päris. Pole palju vaja, et millegi suurega hakkama saada.

Ilmselgelt pole raamatusse kirja pandud kõik maailma ajaloo läbikukkumised ja katastroofilised vägiteod, liiga vähene lehekülgede arv on selles osas esimene märk. Kuid need lood, mis siin kaante vahele oma koha leidsid, demonstreerivad mõnel määral absurdseid tegusid ja toiminguid, mis suures plaanis omavahel üldse ei ühildu, kuid mängivad elusolendite ja tihti ka looduse suhtes suurt rolli. Piisab ühe loomaliigi teisele mandrile viimisest, kui juba on käes mingit sorti pandeemia. Tuleb olla hoolas, ettevaatlik ning tasakaalukas. Suured teod vajavad põhjalikult läbimõtlemist, mitte emotsioonide ajendil jonnimist või suurte sõdade ja lahinguteni viivat solvumist. Autor toob mõned olukorrad kohe eriti detailselt välja. Mõnele huvitav, mõnele mitte.

Olles ise pigem optimist kui pessimist, võtaksin loetut kui õppetunde, mida mitte teha ehk raamatu lugemine nõuab huumori mõistmist. Ma ei saa nõustuda autoriga, et kõik “kes on midagi perse keeranud” on kohe lollid jms, sest suurema tõenäosusega nad lihtsalt ei teadnud paremini. Ja igat fopaad või apsakat nii suurelt sildistada on samuti jabur. Konteksti mõttes ehk õige, kuid siiski jabur.

Kokkuvõttes tabava pealkirjada teos, mis toob välja mitmed erinevad lood inimeste rumalatest ja jaburatest toimingutest, mis on suuremal või väiksemal moel meie elu siin planeedil mõjutanud. Veidike kurvastab, natuke ajab muigama, enamjaolt tekitab aga küsimusi – miks? milleks? mispärast?

TÄNAPÄEV: https://tnp.ee/toode/inimesed-luhiajalugu-koige-perse-keeramisest/

APOLLO: https://www.apollo.ee/inimesed-luhiajalugu-koige-perse-keeramisest.html

RAHVA RAAMAT: https://rahvaraamat.ee/p/inimesed-l%C3%BChiajalugu-k%C3%B5ige-perse-keeramisest/1209447/et?isbn=9789949855032

Leave a comment