John Torres

“Kuidas alati ellu jääda” – John Torres

  • Kirjastus: Rahva Raamat
  • Lehekülgi: 271
  • Ilmumisaasta: 2022

Teos, mis lihtsalt kisub nii oma pealkirja kui kirju kaanekujundusega riiulis pilku. Lõpuks ei saanud ma enam rahu ning otsustasin teosega lähemalt tutvust teha. Mida need kolla-musta triibulised kaaned endas peidavad?

Tutvustus raamatu tagakaanel:

See praktiline ja põhjalik raamat aitab teil toime tulla ootamatutes olukordades, olgu need elektrikatkestused, küberrünnakud, pandeemiad või metsapõlengud. Raamat jaguneb kolmeks osaks: üldised nõuanded, looduslikud ohud ja inimeste põhjustatud katastroofid. Olles ühtaegu informatiivne ja humoorikas, pakub raamat palju ootamatuid lahendusi, mis võivad ühel hetkel päästa teie elu. Näiteks:
-Kuidas oma kodu igaks olukorraks ette valmistada
-Miks ei tohi kunagi äikesetormi ajal kasutada lauatelefoni
-Kus asub lennukis kõige turvalisem iste
-Kuidas koduste vahenditega tuld teha
-Mis on esimene asi, mida ostukeskusesse sisenedes teha
Dr John Torres on erakorralise meditsiini arst ja USA õhujõudude veteran, kes on veetnud terve elu eesliinil ja päästnud inimesi kõikvõimalikest katastroofidest. Toetudes oma kogemustele meditsiini-, aga ka militaarvaldkonnas, koolitab ta NATO erivägesid ja on sage külaline USA telesaadetes.

Täpselt nagu tutvustuses on öeldud, on tegemist praktilise ja põhjaliku teosega eluks ettevalmistumiseks – eelkõige erinevate katastroofide ja õnnetuste osas. Mida teha loodusõnnetuste korral? Kuidas pakkuda esmaabi? Millega varustada esmaabikomplekt? Aga häbaabi seljakott, kui peaks minema kiireks lahkumiseks/põgenemiseks? Mida erinevates ilmastikuoludes silmas pidada? Ja palju palju muud. Kirjas on kõikmõeldav, mida peaks teadma üks Ameerikas elav inimene. Just täpselt, Ameerikas. Meie kodumaal õnneks nii palju erinevaid loodusnähtuseid ei esine. Mõtlesin pikalt, kas see on halb või hea – et meil on avaldatud raamat, mille sihtlugejaks on eelkõige ameeriklane – ja jõudsin järeldusele, et see ei mängi mingit rolli. Pole vahet, kus sa elad, raamatus välja toodud fakte ning soovitusi võiksid kõik inimesed teada. Elame siiski ajastul, mil inimesed reisivad ja kolivad palju ning erinevates riikides võivad ette tulla esinevad olukorrad. Valmisolek igaks elujuhtumiks võib päästa elusid.

Olles kunagi suur loodussaadete fänn olnud ja lapsena palju aega katastroofe puudutavaid raamatuid sirvides veetnud, olin paljuga juba tuttav. Ent mitte kõigega – leidus ka fakte, mille olemasolust polnud mul aimugi. Või siis soovitusi, mis on aastate jooksul muutunud – kuidas mingis olukorras on ohutum liigelda või käituda. Nagu arvata võib, pole raamat tavaline lugemispala, vaid eneseabi teatmik, koosnedes rohketest peatükkidest. Kuna huvi oli suur, võtsin selle ette nagu tavapärase ilukirjandusteose ja lugesin kaanest kaaneni ühe roduga läbi. Endalegi üllatuseks oli täitsa põnev ja kordagi ei tulnud pähe mõtet lugemist katkestada. Autor selgitab erinevaid olukordi ja nähtuseid, toob näiteid nii ajaloost kui ka enda elust. Isiklikult pole ma ühtegi autori loengut näinud ega kuulanud, kuid peale lugemist tekkis küll tunne nagu oleks ühe kiirkursuse läbinud.

Aitäh, doktor John Torres, et nii põneva ja hariva teose kirjutasid, ja Rahva Raamat, et nii huvitava raamatu ka kodumaiste lugejateni tõite! 🙂

APOLLO: https://www.apollo.ee/kuidas-alati-ellu-jaada-olulised-nouanded-igaks-olukorraks-mis-voib-elus-ette-tulla.html

RAHVA RAAMAT: https://rahvaraamat.ee/p/kuidas-alati-ellu-j%C3%A4%C3%A4da-olulised-n%C3%B5uanded-igaks-olukorraks-mis-v%C3%B5ib-elus-ette-tulla/1656706/et?isbn=9789916140901

Leave a comment