Matt Haig

“Kesköö raamatukogu” – Matt Haig

  • Kirjastus: Varrak
  • Lehekülgi: 312
  • Ilmumisaasta: 2021

Nägin seda raamatut oi-kui-mitu korda küll siin, küll seal. Terve sotsiaalmeedia oli seda täis. Seega ei jäänud mul muud üle, kui otsustasin samuti raamatule küüned taha ajada ning järgi uurida, millega on siis tegu. Millest inimesed nii palju räägivad, mida inimesed nii palju kiidavad?

Tutvustus raamatu tagakaanel:

Elu ja surma vahel on raamatukogu. Sellest kesköö raamatukogust leiabki end Nora Seed: talle on antud võimalus teha oma elus muudatusi. Seni on see olnud õnnetu ja tulvil kahetsust. Nora arvab, et on kõiki alt vedanud, sealhulgas iseennast.
Siinsetel riiulitel olevad raamatud võimaldavad Noral elada nii, nagu oleks ta teinud teistsugused valikud. Ühe vana sõbra abiga asub Nora tühistama kõike, mida on kunagi kahetsenud, ja otsima täiuslikku elu. Paraku ei lähe asjad alati nõnda, nagu ta ette kujutab, ning õige pea seavad tema valikud nii raamatukogu kui tema enda suurde ohtu.

35-aastaselt leiab Nora, et aeg on panna oma senisele elule punkt. Kass sai surma, töölt lasti lahti, ainus klaveriõpilane andis koha üles. Keegi teda ei vaja, miski temast ei sõltu, ta elu pole enam elamist väärt. Kuid oodatud rahu ja vaikuse asemel satub Nora peale tablettide võtmist Kesköö raamatukokku, kus iga raamat sisaldab tema elamata elu – mis oleks saanud siis, kui ta oleks jätkanud ujumisega; jätkanud bändiga; öelnud “ei” asemel “jah”? Ootamatu võimaluse läbi hakkab Nora raamatuid läbi kammima ja mõistab seeläbi, et elul on tegelikult sootuks rohkemat pakkuda, kui alguses arvata võis. Ent miski ei kesta igavesti, ei raamatukogu ega ka ideaalne elu. Noral tuleb teha otsus: kas surra või elada edasi?

Ei taha nõme olla, kuid erinevalt paljudest teistest lugejatest mina käesolevast teosest lummuses ei ole. Olen mitmeid kordi näinud inimesi raamatut kiitmas: neli-viis tärnikest, suurepärased kiidusõnad, oh-kui-hea, oh-kui-hea. Ent minult sellist reaktsiooni oodata pole. Jah, ma sain raamatu mõttest ja moraalist aru – elu tuleb hoida, alla anda ei tohi! Kui midagi vahepeal pekki läheb, siis enesetapp ei ole lahendus. See pole sama mis arvutil restardi nupp – elusid on meil kõigil vaid üks. Väga sügavamõtteline teos ning nõustun selle sõnumiga täielikult, 110%. Kuid lugu ise oli minu jaoks veidi mannetu, õigemini siis oli probleemiks loo ülesehitus. Lõpp oli veel kuidagi okei (jäi mulje nagu oleks autor teose lõpuks kirjutamise käppa saanud), aga algus oli minu jaoks nii hakitud, nii laiali loobitud, et tekkis lausa tahtmine raamat kinni panna ning midagi muud lugemiseks ette võtta. Ma ei taha öelda, et asi oli halb, kuid kergelt nutune küll. Vähemalt algus. Nii tungivalt positiivse reklaami peale eeldasin suurt vau-efekti, ent reaalsuses pidin eksperimenteerima diagonaallugemisega. Alles kolmandiku peal läks asi paremaks ning sai normaalsuse juurde tagasi pöörduda. Jutt läks sisukamaks, enesehaletsus hakkas vaibuma.

Võiks öelda, et raamat areneb siin koos peategelasega – hääbuvast hallist hiirekesest saab lõpuks taas elujõuline kiisu-miisu, kel üheksast elust veel kaheksa elada jäänud, ja ligadi-logadi jutust saab täiesti loetav kirjanduspala. Ei, kahjuks Nora kass uuesti ellu ei ärka, kuid nagu raamatukoguhoidja ka ütles, on asju, mis peavadki nii minema, vaatamata mida sa teed või ei tee. Teatud olukordi saad muuta, teatuid mitte. Samas pani raamat mõtlema, et näiteks mida ma ise teeksin, kui lihtsalt järsku mingisse teise paralleelmaailma satun ning peaksin püüdma sealse eluga võimalikult hästi ja kiiresti kohaneda. Kas ma saaksin hakkama? Keeruline öelda, pigem naudiksin seda, mis mul on juba praegu antud. Ei saa ega tohi jääda elamata elu kahetsema, tuleb minna edasi, tuleb elada edasi.

Tahaksin arvata, et teosest võib mõnele lugejale kindlasti abi olla. Auku (on see siis depressioon või midagi muud) on kerge kukkuda, lausa imelihtne, kuid välja saamine on raske ning vaevaline. Selline abimees nagu antud raamat võib nii mõnegi tagasi pinnale tõmmata, seega – kui tunned, et sind kõnetab kasvõi natuke, võta aga kätte ja proovi järgi! Kaotada pole siin sõna otseses mõttes midagi. Mina küll kahjuks nende vaimustunud lugejate seas ei ole, kuid eks kõik lugejad olegi erinevad. Ega raamat seetõttu halb pole, lihtsalt mina polnud just see õige sihtgrupp.

Olen varasemalt lugenud autori teost “Põhjused, miks valida elu” ning kiidan väga – aitab nii hädasolijaid kui ka lähedasi, kes ei tea, kuidas käituda sellistes olukordades. Tõesti soovitan!

APOLLO: https://www.apollo.ee/keskoo-raamatukogu.html

RAHVA RAAMAT: https://www.rahvaraamat.ee/p/kesk%C3%B6%C3%B6-raamatukogu/1487541/et?isbn=9789985351796

Leave a comment